jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kakao 3 łyżki, maślanka 1/2 szklanki, pomarańcza 2 sztuki, gruszka 2 sztuki, białka 6 sztuk, cukier puder 3 łyżki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie
Jajka, cukier, olej mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać maślankę i mikserem połączyć składniki.
Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać kawałki obranej pomarańczy, gruszki.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec z 20 minut.
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wsypać kisiel i ubić do połączenia składników.
Na podpieczone ciasto wyłożyć szybko ubite białka i piec dalej z 30 minut.
Upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie i zimne przełożyć na talerz - ciasto jest pysznie aromatyczne, wilgotne, pianka bezowa idealnie smakuje w tym cieście...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz