28.02.2025
olej rzepakowy 10 łyżek, sok pomidorowy 1 litr, woda 2 szklanki + mąka pszenna 3 łyżki, opcjonalnie ziemniaki, koperek
Cebulę drobno pokroić do miski, dodać moczoną w wodzie i odciśniętą z wody bułkę, dodać mięso, przyprawy, drobno pokrojoną kapustę, wsypać sos bolognese, mąkę, jajka i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Formować nie za grube kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony.
Do usmażonych kotletów wlać sok pomidorowy (ja mam domowy z działkowych pomidorów) i po zagotowaniu dusić na mniejszym ogniu z 13 minut.
Wodę wymieszać z mąką bez grudek i wlac do sosu, delikatnie wymieszać do zagęszczenia sosu, zdjąć z ognia.
Można podać z ryżem, makaronem, kaszą, ja podałam z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem - oszukane gołąbki na szybki obiad........SMACZNEGO!!!
26.02.2025
Składniki:
tortilla 26 cm 1 opakowanie, brokuł 1 sztuka, cebula 1 sztuka, por zielona część, czosnek 8 ząbków, cukinia mniejsza 1 sztuka, marchew średnia 3 sztuki, pietruszka średnia 1 sztuka, seler mały 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta biała 1/2 bardzo małej główki, olej rzepakowy 12 łyżek, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, ser starty gouda 150 gram, olej rzepakowy do spryskania tortilli
brokuł zagotować i gotować z 3 minuty, wylać na durszlak i pod zimną wodą opłukać.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku na blado złoty kolor.
Pozostałe warzywa obrać i na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu zetrzeć i dodać do cebuli.
Doadać paprykę ostrą, kostki rosołowe, zamieszać i pod przykryciem dusić z 15 minut, do smaku posolić jeśli trzeba i wystudzić.
Tortille przekroić na połowę, na każdy kawałek dać porcję warzyw, porcję sera startego, zwijać w rulony.
Sprykać olejem patelnie i rulony, podsmażać z na rumiano z każdej strony - rulony z tortilli są pyszne, jak naleśniki a farsz możemy dać jaki się lubi........SMACZNEGO!!!
16.02.2025
"zero waste" zupa warzywna, wykorzystane pozostałości warzyw😃 marchew ugotowana do innego wykorzystania, ale woda z marchwii do zupy🪔
recipe: 📣📣📣 olej rzepakowy 10 łyżek, marchew 10 sztuk średnie ugotowane osobno i woda do zupy, czosnek 1 główka, cukinia 1 sztuka duża, papryka czerwona 2 sztuki średnie, kucharek 2 łyżki, 1 kostka rosołowa, papryka ostra suszona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól i pieprz mielony do smaku, woda do zupy 3 litry + woda z gotowania marchewki ok 1/2 ltra, kapusta biała 1 mała główka, ziemniaki 8 sztuk średnie- ile potrzeba.
Por, czosnek pokroić drobno, papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę, cukinię opłukać i pokroić na kawałeczki razem ze skórką.
Do garnka z olejem rzepakowym wsypać paprykę, cukinię, por, czosnek, dodać kostkę rosołową, suszoną paprykę ostrą, pieprz ziołowy i podsmażać z 10 minut, na koniec dodać pokrojoną kapustę, wymieszać.
Marchew ugotować w osolonej wodzie z 1 lyżką oleju, ugotowaną wyjąć na talerz, do wody po marchwii dać wszystkie składniki, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować z do miękkości ziemniaków z 20 minut, do smaku przyprawić solą....SMACZNEGO!!!
8.02.2025
smalec 5 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 kubki
Cebulę obrać, pokroić na kawałki, wsypać do rodrabniacza, dodać obrane ząbki czosku i rozdrobnić dobrze.
Płat boczku rozłożyć na płasko i wyłożyć zmiksowaną cebulę, posypać przyprawą, papryką, solą, pieprzem, majerankiem.
Wszystko na boczku rozetrzeć i zwinąć boczek w roladę, mocno obwiązać np sznurkiem lub jak ja, kordonkiem, odstawić do lodówki na 12 godzin.
Do szybkowara dać smalec, ziele i liść, do gorącego smalcu włożyć boczek, z każdej strony pidsmażyć na rumiano, następnie dać kostkę rosołową, wlać wode i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 55 minut, zostawić w szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, ja robię wieczorem i do rana zostawiam.
Boczek wyjąć z szybkowara, usunąć nitkę, pokroić na plastry, tłuszczyk dać do miseczk, jest smaczne do chlebka - taki boczek to pyszne mięsko domowe na każdą okazję......SMACZNEGO!!!
6.02.2025
śledzie tuszki świeże 2 kg ,
kucharek 3 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
zalewa: cebula 3 sztuki średnia,
marchew 1 sztuka średnia, papryka 1 sztuka większa,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
goździki 3 sztuki,
gorczyca 2 łyżeczki,
cukier 3 łyżki,
sól 1 łyżka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy 1 łyżka,
ocet 10% 1/2 szklanki,
woda 5 szklanek
Świeże śledzie oczyścić, odciąć płetwy, ogonki,śledzie przekroić na połowę i opłukać pod zimną wodą, w misce wymieszać z kucharkiem, papryką ostrą, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
W tym czasie do garnka wsypać obraną i pokrojoną cebulę, marchew, paprykę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, gorczycę, cukier, sól, pieprz mielony, ocet, olej, wodę i od chwili wrzenia gotować na średnim ogniu z 8 minut.
Śledzie włożyć do worka, wsypać mąkę i w zamkniętym worku dobrze śledzie w mące wymieszać (nie rozsypuje się mąka na blacie), i tak obsypane mąką porcje śledzi smażyć na patelni z gorącym olejem na rumiano, usmażone do miski odkładać, smażyć następne porcje.
Do miski ze śledziami wlać zalewę, może być gorąca, ciepła i odstawić na całą noc w chłodne miejsce - idealne śledzie na każdą okazję, zalewa jest lekko kwaśno-słodka z korzenną nutą - SMACZNEGO!!!