"zero waste" zupa warzywna, wykorzystane pozostałości warzyw😃 marchew ugotowana do innego wykorzystania, ale woda z marchwii do zupy🪔
recipe: 📣📣📣 olej rzepakowy 10 łyżek, marchew 10 sztuk średnie ugotowane osobno i woda do zupy, czosnek 1 główka, cukinia 1 sztuka duża, papryka czerwona 2 sztuki średnie, kucharek 2 łyżki, 1 kostka rosołowa, papryka ostra suszona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól i pieprz mielony do smaku, woda do zupy 3 litry + woda z gotowania marchewki ok 1/2 ltra, kapusta biała 1 mała główka, ziemniaki 8 sztuk średnie- ile potrzeba.
Por, czosnek pokroić drobno, papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę, cukinię opłukać i pokroić na kawałeczki razem ze skórką.
Do garnka z olejem rzepakowym wsypać paprykę, cukinię, por, czosnek, dodać kostkę rosołową, suszoną paprykę ostrą, pieprz ziołowy i podsmażać z 10 minut, na koniec dodać pokrojoną kapustę, wymieszać.
Marchew ugotować w osolonej wodzie z 1 lyżką oleju, ugotowaną wyjąć na talerz, do wody po marchwii dać wszystkie składniki, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować z do miękkości ziemniaków z 20 minut, do smaku przyprawić solą....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz