12.08.2024
mielone mięso, jajka, sól, przyprawa do wieprzowiny, tartą bułkę, pieprz mielony dokładnie ręką wyrobić z 2 minuty.
Cebule, boczek, ogórki kiszone pokroić w kostkę.
Mielone wyrobione podzielić na 3 części, zwilżonymi dłońmi nabrać porcję mięsa, uformować placek.
Nałożyć na środek pokrojone dodatki, posypać ciut pieprzem mielonym.
Formować rolady owalne, skleić mięso tak, aby farsz był w środku.
Obtoczyć roladki w mące pszennej, forma silikonowa 22 cm spryskana olejem, układać w formie, jeśli pozostał nadmiar farszu to wsypać go do formy, farsz i wierzch zrazów spryskać olejem.
Włożyć do airfryer, ustawić program manual, 190C, czas 20 minut i włączyć.
Po tym czasie zrazy obrócić, spryskać olejem, wlać do formy 1 szklankę wody i dalej na 190C, czas 20 minut i zrazy są gotowe.
Formę z kosza airfryera wyjąć, zrazy wyjąć na talerz, cały wywar wlać do garnuszka, dodać kostkę rosołową, wlać wodę, wsypać mąkę pszenną, mieszać rózgą od razu do zagotowania i zagęszczenia sosu, do sosu włożyć zrazy - w airfryer bez smażenia na patelni, gotowania zrazy są delikatne, mniej tłuste, podawać z czym się lubi........SMACZNEGO!!!
9.08.2024
"zero waste" - grzanki z chleba jogurtowego - czyli, nic się marnuje 🆗🎯
recipe: 📣📣📣 wykorzystałam 3 dniowe resztki chleba jogurtowego, pokroiłam (chleb jest okrągły, kroję go na połowę i mam małe kromki) na 8 cienkich kromek❗
Kromki włożyć gęsto do silikonowej formy 22 cm, na chlebku rozłożyć cebulę pokrojoną w plasterki, ciut posolić i posypać oregano, spryskać mocno olejem rzepakowym❗
Teraz położyć grubsze plastry pomidora, ciut posolić i lekko spryskać olejem, włożyć do kosza airfryera❗
Mam sposób na fruwającą cebulę czy ser lub inne❗
Wierzch przykrywam silikonową w dziurki matą, sprawdza się doskonale, jest na wiele lat i nie droga i łatwa w umyciu❗
Ustawić program manual, 200C, 12 minut❗
Po tym czasie zdjąć matę i posypać startym żółtym serem (u mnie masdamer), mata nakryć i jeszcze 200C, 3 minuty...gotowe, można zajadać.......SMACZNEGO!!!🆗🎯
4.08.2024
Składniki temperatura pokojowa= drożdże pokruszyć do miski i dalej wg podanej kolejności: na drożdże rozsypać cukier, wylać jajka roztrzepane widelcem, wlać mleko, olej, wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier wanilinowy i NIE MIESZAĆ ❗❗❗
Miskę nakryć talerzem i zostawić na 5 godzin na blacie kuchennym.
Po tym czasie ciasto drewnianą łyżką wyrobić do połączenia składników.
Dwie formy silikonowe 22 cm spryskane olejem, ciasto podzielić na 2 foremki, na wierzchu poukładać gęsto ćwiartki nektarynek bez pestek.
Formę włożyć do airfryer, program ciasto, 175C, 35 minut, wsunąć kosz i włączyć, pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest zwłascza na środku upieczone, patyczek suchy, jeśli nie to dodać do 10 minut czas pieczenia, gdy gotowe upiec drugą foremkę.
Wystudzone ciasto ma spód upieczony, nie blady, wierzch posypać pudrem cukrem przed podaniem - w airfryer ciasta drożdżowe dobrze się piecze, nie trzeba rozgrzewać przed pieczeniem, tak jak piekarnik.........SMACZNEGO!!!
wieprzowa łopatka i szynka zmielone dać do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, pieprz mielony, kucharka, sól, bułkę moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, tartą bułkę i wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Formować nie za duże kotlety (ręce zwilżone wodą) i obtaczać w mące, forma silikonowa 22 cm, posmarowana olejem i wkładać kotlety, spryskać wierzch olejem.
Airfryer ustawić na manual, 200C, 15 minut - po tym czasie kotlety obrócić, spryskać olejem i w 200C, 10 minut dalej piec.
Gotowe wyjąć na talerz, i smażyć kolejne porcje (można zrobić z mniejszej ilości mięsa, tak na 1 pieczenie), gotowe podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa - kotlety z airfryer to bardzo udane przygotowanie, kotlety są chrupiące z wierzchu, w środku soczyste i nie ma smażenia na patelni z pryskaniem i z większą ilością tłuszczu.......SMACZNEGO!!!
29.07.2024
świeżą wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyków (wycinam nożyczkami), oczyszczoną wątróbkę opłukać i na durdzlaku zostawić do odsączenia wody.
Wątróbkę z durszlaka wsypać do woreczka z mąką (nie sypie się mąka na blat) i w zamkniętym worku potrząsać i obsypać mąką.
Do misy multicookera wlać olej, ustawić na pieczenie - 160C i włączyć, po 5 minutach dodać wątróbkę, zamnąć pokrywę i smażyć 15 minut.
Następnie pokrywę otworzyć, posypać pieprzem, wymieszać wątróbkę, dodać masło i smażyć dalej 12 minut, po tym czasie wyłączyć multicooker i silikonową łopatką wątróbkę wyjąć do miski.
Do tłuszczu po wątróbce wsypać obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, posypać solą, cukrem, ponownie ustawić program pieczenie, 160C, zamknąć pokrywę i 8 minut smażyć cebulę. ponownie wymieszać cebulę i smażyć z 8 minut, potem dodać majeranek i gotowe, cebulę podać z wątróbką- wątróbka to nasze jedno z ulubionych dać podrobowych, smażona w multicooker jest soczysta, delikatna i najważniejsze: bez pryskania, strzelania tak jak na patelni się smaży.........SMACZNEGO!!!