Składniki:
mielona łopatka 1 kg,
jajka 2 sztuka "M",
tarta bułka 4 łyżki,
woda zimna 3/4 szklanki,
przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól 2 łyżeczki,
boczek wędzony 15 dag,
cebula 2 szuki większe,
ogórki kiszone 2 sztuki większe,
mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba
mielone mięso, jajka, sól, przyprawa do wieprzowiny, tartą bułkę, pieprz mielony dokładnie ręką wyrobić z 2 minuty.
Cebule, boczek, ogórki kiszone pokroić w kostkę.
Mielone wyrobione podzielić na 3 części, zwilżonymi dłońmi nabrać porcję mięsa, uformować placek.
Nałożyć na środek pokrojone dodatki, posypać ciut pieprzem mielonym.
Formować rolady owalne, skleić mięso tak, aby farsz był w środku.
Obtoczyć roladki w mące pszennej, forma silikonowa 22 cm spryskana olejem, układać w formie, jeśli pozostał nadmiar farszu to wsypać go do formy, farsz i wierzch zrazów spryskać olejem.
Włożyć do airfryer, ustawić program manual, 190C, czas 20 minut i włączyć.
Po tym czasie zrazy obrócić, spryskać olejem, wlać do formy 1 szklankę wody i dalej na 190C, czas 20 minut i zrazy są gotowe.
Formę z kosza airfryera wyjąć, zrazy wyjąć na talerz, cały wywar wlać do garnuszka, dodać kostkę rosołową, wlać wodę, wsypać mąkę pszenną, mieszać rózgą od razu do zagotowania i zagęszczenia sosu, do sosu włożyć zrazy - w airfryer bez smażenia na patelni, gotowania zrazy są delikatne, mniej tłuste, podawać z czym się lubi........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz