Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
jajka 2 sztuki "M" + 2 żółtka "M",
mąka tortowa 55 dag,
sól 2 szczypty,
nektarynki 1 kg,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= drożdże pokruszyć do miski i dalej wg podanej kolejności: na drożdże rozsypać cukier, wylać jajka roztrzepane widelcem, wlać mleko, olej, wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier wanilinowy i NIE MIESZAĆ ❗❗❗
Miskę nakryć talerzem i zostawić na 5 godzin na blacie kuchennym.
Po tym czasie ciasto drewnianą łyżką wyrobić do połączenia składników.
Dwie formy silikonowe 22 cm spryskane olejem, ciasto podzielić na 2 foremki, na wierzchu poukładać gęsto ćwiartki nektarynek bez pestek.
Formę włożyć do airfryer, program ciasto, 175C, 35 minut, wsunąć kosz i włączyć, pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest zwłascza na środku upieczone, patyczek suchy, jeśli nie to dodać do 10 minut czas pieczenia, gdy gotowe upiec drugą foremkę.
Wystudzone ciasto ma spód upieczony, nie blady, wierzch posypać pudrem cukrem przed podaniem - w airfryer ciasta drożdżowe dobrze się piecze, nie trzeba rozgrzewać przed pieczeniem, tak jak piekarnik.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz