Składniki:
jajka 3 sztuki "L",
cukier 2 łyżeczki,
sól 2 łyżeczki,
mąka tortowa 3 szklanki,
olej rzepakowy 10 łyżek,
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 2 szklanki
cebula 1 sztuka większa,
olej rzepakowy 5 łyżek,
ząbki czosnku 8 sztuk,
kostka rosołowa 1 sztuka,
szpinak baby 3 opakowania,
mleko 1 szklanka,
śmietana 100 gram,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
mąka tortowa 2-3 łyżki
Do pojemnika wbić jajka, dodać sól, cukier, mąkę tortową, wlać mleko, olej rzepakowy i rózgą wszystko dokładnie wymieszać na dość płynne ciasto bez gródek, odstawić na 30 minut.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm przetrzeć raz olejem, rozgrzać, wlać porcję ciasta, na patelni rozprowadzić, smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu.
Drobno pokrojoną cebulę na oleju podsmażyć na złocisto, dodać kostkę rosołową i przeciśnięte ząbki czosnku, podsmażać jeszcze z 2 minuty.
Do cebuli wsypać pokrojone liście szpinaku, wymieszać, dodać mleko, śmietanę, pieprz mielony, mąkę i mieszać do zagęszczenia szpinaku, zdjąć z ognia i wystudzić.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję szpinaku, rozsmarować, zawinąć brzegi i zwijać naleśniki i gotowe, można zajadać - uwielbiamy szpinak w naleśnikach i bardzo często są u nas do zjedzenia, najlepiej nam smakują takie bez panierki czy zapiekanych, i na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
2.06.2024
19.05.2024
Składniki:
drożdże świeże 5 dag + 1 łyżka cukru, mąki tortowej, 1/2 szklanki letniego mleka
mąka tortowa 3 szklanki, mąka krupczatka 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, palma do stopienia 100 gram, mleko zimne 1 szklanka, jajka 2 sztuki "M", żółtka 3 sztuki "M", truskawki 60 dag, cukier puder do posypania- ile potrzeba
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka, przykryć misę i odstawić na 30 minut, następnie wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier wanilinowy, resztę cukru, wlać stopioną palmę z mlekiem, (palmę rozpuszczam i gdy jest płynna wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta, bez studzenia palmy), dodać żółtka i jajka, hakiem robota ciasto wyrabiać z 8 minut na nie za gęste ciasto.
Misę nakryć talerzem i odstawić na około 1 godzinę na blat kuchenny, gdy ciasto podwoi objętość.
Następnie wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do formy 35x15 cm z papierem do pieczenia.
Na cieście poukładać opłukane truskawki bez szypułek, delikatnie przycisnąć dłonią w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybkie, łatwe, delikatne, puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem truskawek, ciasto jest dobrą bazą do wielu sezonowych owoców lub tylko z kruszonką........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 3 szklanki, mąka krupczatka 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, palma do stopienia 100 gram, mleko zimne 1 szklanka, jajka 2 sztuki "M", żółtka 3 sztuki "M", truskawki 60 dag, cukier puder do posypania- ile potrzeba
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka, przykryć misę i odstawić na 30 minut, następnie wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier wanilinowy, resztę cukru, wlać stopioną palmę z mlekiem, (palmę rozpuszczam i gdy jest płynna wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta, bez studzenia palmy), dodać żółtka i jajka, hakiem robota ciasto wyrabiać z 8 minut na nie za gęste ciasto.
Misę nakryć talerzem i odstawić na około 1 godzinę na blat kuchenny, gdy ciasto podwoi objętość.
Następnie wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do formy 35x15 cm z papierem do pieczenia.
Na cieście poukładać opłukane truskawki bez szypułek, delikatnie przycisnąć dłonią w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybkie, łatwe, delikatne, puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem truskawek, ciasto jest dobrą bazą do wielu sezonowych owoców lub tylko z kruszonką........SMACZNEGO!!!
18.05.2024
Składniki:
kapusta młoda 1 mała główka,
olej rzepakowy 10 łyżek,
cebula 2 sztuki średnie,
cukier 1 łyżeczka,
pieczarki 1 kg,
koperek 1 pęczek,
jajka 3 sztuki "M",
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
sól 2 łyżeczki,
mąka ziemniaczana 5 łyżek,
bułka tarta 1 szklanka,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Młodą kapustę drobno posiekać do miski i zalać wrzątkiem na 10 minut, wylać na durszlak.
Cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć z cukrem na złocisto, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć mieszając do odparowania wody.
Wystudzone pieczarki pałką blendera nie za drobno zmiksować, potem do pieczarek wsypać sparzoną kapustę, posiekany koperek, sól, pieprz mielony, jajka, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, paprykę słodką i wszystko wyrobić ręką dokładnie, jeśli masa jest za luźna to dodać tartej bułki.
Ręką formować nie za duże kulki, kłaść na gorący olej na patelni i lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano na średnim ogniu.
Podawać z czym się lubi, my je lubimy z mizerią, sałatą jako samodzielne danie - kotlety pieczarkowe z kapustą są bardzo smaczną alternatywą kotletów mięsnych, są doskonałe w smaku i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
Młodą kapustę drobno posiekać do miski i zalać wrzątkiem na 10 minut, wylać na durszlak.
Cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć z cukrem na złocisto, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć mieszając do odparowania wody.
Wystudzone pieczarki pałką blendera nie za drobno zmiksować, potem do pieczarek wsypać sparzoną kapustę, posiekany koperek, sól, pieprz mielony, jajka, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, paprykę słodką i wszystko wyrobić ręką dokładnie, jeśli masa jest za luźna to dodać tartej bułki.
Ręką formować nie za duże kulki, kłaść na gorący olej na patelni i lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano na średnim ogniu.
Podawać z czym się lubi, my je lubimy z mizerią, sałatą jako samodzielne danie - kotlety pieczarkowe z kapustą są bardzo smaczną alternatywą kotletów mięsnych, są doskonałe w smaku i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
12.05.2024
Składniki:
pomidory dojrzałe 10 sztuk średnie,
cebula biała 1 sztuyka większa,
ogórki małosolne 5 sztuk,
cukier 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
ocet jabłkowy 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 5 łyżek,
koperek 1 pęczek
Pomidory umyć, usunąć skórkę jeśli jest twarda i pokroić w kosteczkę do miski.
Cebulę obraną drobno pokroić w kosteczkę.
Ogórki małosolne pokroić w kosteczkę i w misce wymieszać.
Dodać cukier, sól. pieprz mielony, ocet jabłkowy, olej rzepakowy, posiekany koperek i wszystko wymieszać, odstawić na 30 minut i można zajadać. - najlepsza sałatka do podjadania gdy chwyci głód, doskonale pasuje do dań obiadowych czy do tostów na kolację.......SMACZNEGO!!!
Pomidory umyć, usunąć skórkę jeśli jest twarda i pokroić w kosteczkę do miski.
Cebulę obraną drobno pokroić w kosteczkę.
Ogórki małosolne pokroić w kosteczkę i w misce wymieszać.
Dodać cukier, sól. pieprz mielony, ocet jabłkowy, olej rzepakowy, posiekany koperek i wszystko wymieszać, odstawić na 30 minut i można zajadać. - najlepsza sałatka do podjadania gdy chwyci głód, doskonale pasuje do dań obiadowych czy do tostów na kolację.......SMACZNEGO!!!
4.05.2024
Składniki:
truskawki świeże 1 kg + z tego odłożyć do pokrojenia trochę,
cukier,
5 łyżek,
cynamon 1 łyżeczka,
sok z cytryny 1/2 łyżeczki,
maślanka naturalna 2 litry,
makaron jaki się lubi 1 opakowanie
Truskawki szybko opłukać pod zimną wodą na durszlaku, usunąć szypułki, dodać do dzbanka blendera, trochę zostawić do dodania pokrojonych na makaron.
Do blendera wlać zimną maślankę, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i wszystko dokładnie zmiksować.
Makaron jaki się lubi ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odlać na durszlak.
Porcję makaronu dać do talerza głębokiego, polać sosem z blendera i dodać pokrojone w plasterki truskawki - zaczyna się sezon truskawek świeżych, ten przepis to propozycja na szybki, lekki, bardzo smaczny obiad, lunch czy kolację.........SMACZNEGO!!!
Truskawki szybko opłukać pod zimną wodą na durszlaku, usunąć szypułki, dodać do dzbanka blendera, trochę zostawić do dodania pokrojonych na makaron.
Do blendera wlać zimną maślankę, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i wszystko dokładnie zmiksować.
Makaron jaki się lubi ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odlać na durszlak.
Porcję makaronu dać do talerza głębokiego, polać sosem z blendera i dodać pokrojone w plasterki truskawki - zaczyna się sezon truskawek świeżych, ten przepis to propozycja na szybki, lekki, bardzo smaczny obiad, lunch czy kolację.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)