Składniki:
makaron 250 gram opakowanie, ser żółty 25 dag, jajka 2 sztuki, bułka tarta 2 szklanki, pieprz mielony ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba
Makaron z dnia poprzedniego lub ugotować wcześniej w osolonej wodzie do miękkości i dobrze odcedzić na durszlaku, ser żółty pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu na drobno zmiksować.
Makaron wsypać do miski, dodać jajka, tartą bułkę, pieprz mielony, ser żółty zmielony, pieprz ziołowy i czarny, paprykę ostrą, wszystko dłonią dobrze wyrobić do połączenia składników.
Formować płaskie kotlety i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju, odkładać na ręcznik papierowy. - kotlety makaronowo- serowe są bardzo smaczne i dobrym sposobem na wykorzystanie makaronu z dnia poprzedniego, najlepiej smakują na zimno z ulubionym sosem np. czosnkowo-jogurtowym.........SMACZNEGO!!!