Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L"
dżem niskosłodzony czarna porzeczka 250 gram 1 słoik, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, jabłka 5 sztuk
kruszonka: cukier 100 gram, mąka tortowa 150 gram, olej rzepakowy około 1/2-3/4 szklanki
Drożdże w misie robota wymieszać z letnim mlekiem 1/2 szklanki, po 1 łyżce mąki cukru, zostawić na 20 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko z olejem.
Hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia , wyrównać wierzch.
Dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i rozsmarować na cieście, na to rozłożyć pokrojone w plasterki jabłka.
Składniki na kruszonkę (kruszonka na oleju jest bardziej w smaku sypka, mniej twarda) wyrobić palcami na i rozsypać na owocach, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - ta drożdżówka jest bardzo smaczna, mocno owocowa z bardzo dobrą kruszonką zamiast masła na oleju zrobiona.........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Oj smakowicie wygląda :)
Prześlij komentarz