Składniki:
skrzydełka kurczaka 6 sztuk,
woda 4 litry,
włoszczyzna 1 pęczek,
fasolka szparagowa 40 dag,
ziemniaki 4 sztuki,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
cebula 1 sztuka,
cukinia 1 większa,
papryka 3 sztuki,
pomidory 4 sztuki,
ząbki czosnku 3 sztuki,
kucharek 1 łyżka,
przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
natka pietruszki 1 pęczek
skrzydełka zagotować, usunąć "szumy" łyżką cedzakową, wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pokrojone ziemniaki, pokrojoną fasolkę żółtą szparagową, gotować na średnim ogniu z 15 minut, wsypać kucharka
na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę pokrojoną, wsypać pokrojone papryki, cukinie, pomidory, ząbki czosnku, podsmażać z 5 minut na dużym ogniu mieszając, wlać wszystko do zupy, wsypać przyprawę do ziemniaków, gotować z 10 minut na średnim ogniu
wsypać pieprz, posiekaną natkę pietruszki, można podawać ze śmietaną - zupa jest pysznie smakowo..........SMACZNEGO!!!
11.08.2016
9.08.2016
Składniki:
woda 1 szklanka, mleko 2 szklanki, kasza manna 2 łyżki, kasza kus-kus 4 łyżki, stewia 4 tabletki, masło 1 łyżeczka, sól - szczypta, sok z wiśni - ile potrzeba, banan 1 dojrzały
wodę zagotować z mlekiem, masłem, solą gdy zacznie się gotować wsypać kaszkę mannę mieszając, wsypać kaszę kuskus i gotować z 2 minuty mieszając
wsypać tabletki stewii i mieszać do rozpuszczenia
przelać kaszki do miski, na wierzch pokroić plasterki dojrzałego banana, polać sokiem wiśniowym, zostawić do wystudzenia
taki mix kasz smakuje mi na syte śniadanie.............SMACZNEGO!!!
woda 1 szklanka, mleko 2 szklanki, kasza manna 2 łyżki, kasza kus-kus 4 łyżki, stewia 4 tabletki, masło 1 łyżeczka, sól - szczypta, sok z wiśni - ile potrzeba, banan 1 dojrzały
wodę zagotować z mlekiem, masłem, solą gdy zacznie się gotować wsypać kaszkę mannę mieszając, wsypać kaszę kuskus i gotować z 2 minuty mieszając
wsypać tabletki stewii i mieszać do rozpuszczenia
przelać kaszki do miski, na wierzch pokroić plasterki dojrzałego banana, polać sokiem wiśniowym, zostawić do wystudzenia
taki mix kasz smakuje mi na syte śniadanie.............SMACZNEGO!!!
8.08.2016
Składniki:
CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 1 sztuka, cukier 10 dag
SERNIK: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba
z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową
żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać kaszkę manną, budyń, twaróg z wiaderka i połączyć składniki nie za długo
z białek ubić sztywną pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę
na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz
na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest smaczny, aromatyczny, warty upieczenia............SMACZNEGO!!!
CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 1 sztuka, cukier 10 dag
SERNIK: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba
z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową
żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać kaszkę manną, budyń, twaróg z wiaderka i połączyć składniki nie za długo
z białek ubić sztywną pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę
na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz
na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest smaczny, aromatyczny, warty upieczenia............SMACZNEGO!!!
7.08.2016
Składniki:
FARSZ: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg 50 dag, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki
PIEROGI: mąka tortowa 600 gram, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 1/2 litra
DODATKI: olej rzepakowy 3 łyżki/do gotowania, woda gorąca - ile potrzeba, sól - ile potrzeba, cebula podsmażona - w opisie
ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, razem z twarogiem chudym blenderem zmiksować, można zmielić przez maszynkę do mięsa
do misy robota wsypać mąkę, sól i wody gorącej dolewać w trakcie wyrabiania hakiem ciasta tyle, aby ciasto miało zwartą konsystencję, dobrze wyrobione włożyć do woreczka na 15 minut
cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć, wystudzoną wlać do ziemniaków, wsypać pieprz grubo mielony, kucharka, majeranek i wszystko dobrze wymieszać
ciasto podzielić na trzy części, na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta rozwałkować na dość cienki placek, szklanką wycinać kółka, na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierogi, wkładać do gotującej się wody z olejem, solą i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty, cedzakiem wyjmować i opłukać pod zimną wodą
6 cebul, cukier 1 łyżeczka, do smaku kucharek, pieprz, 3/4 szklanki oleju rzepakowego - cebulę podsmażyć na gorącym oleju, polewać okrasą pierogi - pierogi są syte, smaczne.............SMACZNEGO!!!
FARSZ: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg 50 dag, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki
PIEROGI: mąka tortowa 600 gram, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 1/2 litra
DODATKI: olej rzepakowy 3 łyżki/do gotowania, woda gorąca - ile potrzeba, sól - ile potrzeba, cebula podsmażona - w opisie
ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, razem z twarogiem chudym blenderem zmiksować, można zmielić przez maszynkę do mięsa
do misy robota wsypać mąkę, sól i wody gorącej dolewać w trakcie wyrabiania hakiem ciasta tyle, aby ciasto miało zwartą konsystencję, dobrze wyrobione włożyć do woreczka na 15 minut
cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć, wystudzoną wlać do ziemniaków, wsypać pieprz grubo mielony, kucharka, majeranek i wszystko dobrze wymieszać
ciasto podzielić na trzy części, na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta rozwałkować na dość cienki placek, szklanką wycinać kółka, na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierogi, wkładać do gotującej się wody z olejem, solą i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty, cedzakiem wyjmować i opłukać pod zimną wodą
6 cebul, cukier 1 łyżeczka, do smaku kucharek, pieprz, 3/4 szklanki oleju rzepakowego - cebulę podsmażyć na gorącym oleju, polewać okrasą pierogi - pierogi są syte, smaczne.............SMACZNEGO!!!
5.08.2016
Składniki:
drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, aromat waniliowy 2 krople, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 4,5 szklanki, sól - szczypta, brzoskwinie 15 sztuk, kruszonka - w opisie
do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, wsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, wlać olej, aromat, letnie mleko, wsypać przesianą mąkę, sól -NIE MIESZAĆ- nakryć talerzem i zostawić na 5 godzin
blacha z odpinanym rantem 35/24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wymieszać łyżką, dać do blaszki, powkładać połówki brzoskwiń skórką do dołu
KRUSZONKA: po 15 dag: miękkie masło, mąka tortowa, cukier, palcami wyrobić kruszonkę, rozsypać na brzoskwiniach
piekarnik elektryczny, nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia - drożdżówka jest pyszna..........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, aromat waniliowy 2 krople, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 4,5 szklanki, sól - szczypta, brzoskwinie 15 sztuk, kruszonka - w opisie
do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, wsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, wlać olej, aromat, letnie mleko, wsypać przesianą mąkę, sól -NIE MIESZAĆ- nakryć talerzem i zostawić na 5 godzin
blacha z odpinanym rantem 35/24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wymieszać łyżką, dać do blaszki, powkładać połówki brzoskwiń skórką do dołu
KRUSZONKA: po 15 dag: miękkie masło, mąka tortowa, cukier, palcami wyrobić kruszonkę, rozsypać na brzoskwiniach
piekarnik elektryczny, nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia - drożdżówka jest pyszna..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
jabłka 3 kg, wiśnie bez pestek 2 kg, cukier 1/2 kg, cynamon 1 łyżeczka, goździki 2 sztuki, woda 4 szklanki, żelfix 2 opakowania 2:1
umyte jabłka pokroić na kawałki bez gniazdek nasiennych, umyte wiśnie wypestkować w drylownicy
owoce wsypać do szybkowara /9l/, wsypać cukier, cynamon, goździki, wlać wodę i zamknąć szybkowar
po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 8 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie lub wymusić spuszczanie powietrza
nadmiar soku odlać i będzie po dolaniu wody fajny sok kompotowy do picia
wsypać żelfix, blenderem zmiksować i doprowadzić do zagotowania
do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić, postawić słoiki na denkach do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu
domowy dżemik na zimę do naleśników, tostów, ciast............SMACZNEGO!!!
jabłka 3 kg, wiśnie bez pestek 2 kg, cukier 1/2 kg, cynamon 1 łyżeczka, goździki 2 sztuki, woda 4 szklanki, żelfix 2 opakowania 2:1
umyte jabłka pokroić na kawałki bez gniazdek nasiennych, umyte wiśnie wypestkować w drylownicy
owoce wsypać do szybkowara /9l/, wsypać cukier, cynamon, goździki, wlać wodę i zamknąć szybkowar
po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 8 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie lub wymusić spuszczanie powietrza
nadmiar soku odlać i będzie po dolaniu wody fajny sok kompotowy do picia
wsypać żelfix, blenderem zmiksować i doprowadzić do zagotowania
do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić, postawić słoiki na denkach do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu
domowy dżemik na zimę do naleśników, tostów, ciast............SMACZNEGO!!!
3.08.2016
Składniki:
kurczak 1 duży, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki
kurczaka podzielić na części, poodcinać tłuste skóry, kuperek, opłukać i osuszuć ręcznikiem papierowym
w naczyniu żaroodpornym układać natarte olejem porcje, wszystko dobrze obsypać przyprawą do kurczaka z każdej strony, schować do lodówki na kilka godzin
piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, do zimnego wstawić naczynie z kurczakiem, nastawić na 220 C, piec pod przykryciem 40 minut, następnie porcje polać wodą z przyprawą w płynie i bez przykrycia na 180 C piec z 15-20 minut
kurczak jest pyszny, wypieczony i smakuje na ciepło i na zimno..............SMACZNEGO!!!
kurczak 1 duży, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki
kurczaka podzielić na części, poodcinać tłuste skóry, kuperek, opłukać i osuszuć ręcznikiem papierowym
w naczyniu żaroodpornym układać natarte olejem porcje, wszystko dobrze obsypać przyprawą do kurczaka z każdej strony, schować do lodówki na kilka godzin
piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, do zimnego wstawić naczynie z kurczakiem, nastawić na 220 C, piec pod przykryciem 40 minut, następnie porcje polać wodą z przyprawą w płynie i bez przykrycia na 180 C piec z 15-20 minut
kurczak jest pyszny, wypieczony i smakuje na ciepło i na zimno..............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)