Składniki:
CIASTO KRUCHE:
mąka tortowa 30 dag,
masło lub margaryna 15 dag,
żółtka 1 sztuka,
cukier 10 dag
SERNIK:
jajka 4 sztuki,
masło lub margaryna 10 dag,
cukier 1 szklanka,
aromat migdałowy 2 krople,
twaróg 1 kg/wiaderko,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kasza manna 3 łyżki,
herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba,
śliwki 1/2 kg,
cukier puder - ile potrzeba
z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową
żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać kaszkę manną, budyń, twaróg z wiaderka i połączyć składniki nie za długo
z białek ubić sztywną pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę
na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz
na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest smaczny, aromatyczny, warty upieczenia............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz