Składniki:
FARSZ:
ziemniaki ugotowane 1 kg,
twaróg 50 dag,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka,
majeranek 1 łyżka,
kucharek 1 łyżka,
cebula 2 sztuki,
olej rzepakowy 1/4 szklanki
PIEROGI:
mąka tortowa 600 gram,
sól 1 łyżeczka,
woda gorąca 1/2 litra
DODATKI:
olej rzepakowy 3 łyżki/do gotowania,
woda gorąca - ile potrzeba,
sól - ile potrzeba,
cebula podsmażona - w opisie
ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, razem z twarogiem chudym blenderem zmiksować, można zmielić przez maszynkę do mięsa
do misy robota wsypać mąkę, sól i wody gorącej dolewać w trakcie wyrabiania hakiem ciasta tyle, aby ciasto miało zwartą konsystencję, dobrze wyrobione włożyć do woreczka na 15 minut
cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć, wystudzoną wlać do ziemniaków, wsypać pieprz grubo mielony, kucharka, majeranek i wszystko dobrze wymieszać
ciasto podzielić na trzy części, na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta rozwałkować na dość cienki placek, szklanką wycinać kółka, na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierogi, wkładać do gotującej się wody z olejem, solą i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty, cedzakiem wyjmować i opłukać pod zimną wodą
6 cebul, cukier 1 łyżeczka, do smaku kucharek, pieprz, 3/4 szklanki oleju rzepakowego - cebulę podsmażyć na gorącym oleju, polewać okrasą pierogi - pierogi są syte, smaczne.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz