Składniki:
mielone wieprzowo-wołowe 70 dag,
jajka 2 sztuki "M",
cebula 1 sztuka średnia,
koperek 1 pęczek,
bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka,
kucharek 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
tarta bułka 4 łyżki,
smalec 1/2 kostki,
ziemniaki 1 kg,
papryka słodka do posypania - ile potrzeba
Świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę z jajkami, bułką moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, kucharkiem, papryką ostrą, pieprzem mielonym, tartą bułką.
Zostawić w misce na 30 minut aby smaki się dobrze przegryzły.
Na patelni stopić smalec, zwilżonymi dłońmi formować kotlety i kłaść na gorący tłuszcz, z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, zrumienione kotlety nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut.
Ziemniaki ugotowane potłuc tłuczkiem, na talerzu porcję polać tłuszczykiem posypać papryką słodką i podać z kotletami i np. zasmażaną młodą kapustą lub inną surówką - mielone kotlety z koperkiem są bardzo smaczne, soczyste, delikatne i z chrupiącą skórką, smakują na ciepły obiad i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
30.01.2024
26.01.2024
Składniki:
wątróbka z kurczaka 1 kg,
mąka pszenna 1,5 szklanki,
masło klarowane 4 łyżki,
cebula 2 sztuki większe,
pieprz grubo mielony 2 łyżeczki,
przyprawa w płynie 1 łyżka,
majeranek 2 łyżki,
sól do smaku
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek tłuszczyków, opłukać szybko pod zimną wodą i osuszyć na durszlaku z wody.
Do miski urządzenia dać masło klarowane, ustawić na program pieczenie, 160C, 30 minut, wątróbkę obsypać mąką i i dać do urządzenia, zamknąć (w trakcie programu można otwierać pokrywę) na 6 minut.
Otworzyć, drewnianą łyżką wątróbki obrócić, ma 6 minut zamknąć.
Teraz otworzyć i wsypać pokrojoną na kawałki cebule, zamknąć na 6 minut.
Teraz otworzyć, delikatnie zamieszać i zamknąć na 6 minut, następnie otworzyć, dodać majeranek, pieprz grubo mielony, przyprawę w płynie, wymieszać, zamknąć do końca programu, wątróbkę posolić przed podaniem - dzięki urządzeniu mam teraz chęci większe na smażoną wątróbkę, którą bardzo lubimy, koniec z pryskaniem, strzelaniem na patelni, tutaj wątróbka jest doskonale usmażona, miękka, soczysta..........SMACZNEGO!!!
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek tłuszczyków, opłukać szybko pod zimną wodą i osuszyć na durszlaku z wody.
Do miski urządzenia dać masło klarowane, ustawić na program pieczenie, 160C, 30 minut, wątróbkę obsypać mąką i i dać do urządzenia, zamknąć (w trakcie programu można otwierać pokrywę) na 6 minut.
Otworzyć, drewnianą łyżką wątróbki obrócić, ma 6 minut zamknąć.
Teraz otworzyć i wsypać pokrojoną na kawałki cebule, zamknąć na 6 minut.
Teraz otworzyć, delikatnie zamieszać i zamknąć na 6 minut, następnie otworzyć, dodać majeranek, pieprz grubo mielony, przyprawę w płynie, wymieszać, zamknąć do końca programu, wątróbkę posolić przed podaniem - dzięki urządzeniu mam teraz chęci większe na smażoną wątróbkę, którą bardzo lubimy, koniec z pryskaniem, strzelaniem na patelni, tutaj wątróbka jest doskonale usmażona, miękka, soczysta..........SMACZNEGO!!!
20.01.2024
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
kakao 4 łyżki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie,
cukier 3/4 szklanki,
palma miękka 12,5 dag,
jajka 5 sztuk "M",
wiśnie mrożone bez pestek 50 dag + sok z odmrożonych wiśni około 3/4 szklanki,
czekolada deserowa posiekana 100 gram,
skórka starta z 1 pomarańczy,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Wiśnie mrożone bez pestek odmrozić w torebce, potem wylać na sitko, sok do ciasta.
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, jajka, miękką palmę, startą skórkę z pomarańczy sparzonych, posiekaną drobno czekoladę, sok z wiśni i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Formę silikonową 22 cm posmarować cienko olejem, do formy przełożyć ciasto.
Na wierzchu ciasta rozłożyć odmrożone wiśnie, formę wstawić do Airfryer Philips HD9240/30, ustawić 160 C i 40 minut, zamknąć szufladę i włączyć.
Po zakończeniu programu sprawdzić patyczkiem, jeśli jest ciasto na patyczku to jeszcze dopiec z 10 minut ale na 140 C.
Ciasto wystudzić w foremce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest łatwe, szybkie, wszystkie składniki od razu razem ucieramy z sokiem z odmrożonych wiśni, pieczone w urządzeniu jest lekkie, aromatyczne, wilgotne.........SMACZNEGO!!!
Wiśnie mrożone bez pestek odmrozić w torebce, potem wylać na sitko, sok do ciasta.
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, jajka, miękką palmę, startą skórkę z pomarańczy sparzonych, posiekaną drobno czekoladę, sok z wiśni i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach.
Formę silikonową 22 cm posmarować cienko olejem, do formy przełożyć ciasto.
Na wierzchu ciasta rozłożyć odmrożone wiśnie, formę wstawić do Airfryer Philips HD9240/30, ustawić 160 C i 40 minut, zamknąć szufladę i włączyć.
Po zakończeniu programu sprawdzić patyczkiem, jeśli jest ciasto na patyczku to jeszcze dopiec z 10 minut ale na 140 C.
Ciasto wystudzić w foremce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest łatwe, szybkie, wszystkie składniki od razu razem ucieramy z sokiem z odmrożonych wiśni, pieczone w urządzeniu jest lekkie, aromatyczne, wilgotne.........SMACZNEGO!!!
9.01.2024
Składniki:
biała kiełbasa parzona 6 sztuk,
cebula 1 sztuka średnia,
ząbki czosnku 8 sztuk,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
papryczka ostra 2 suszone mini,
kucharek 1 łyżka,
woda 2 litry,
zakwas żurku 1 butelka szklana,
śmietana 100 ml 12 %,
sól do smaku
Białą kiełbasę sparzoną obrać z flaka, pokroić w kostkę, cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić, do misy urządzenia wlać olej rzepakowy, pokruszoną suszoną ostrą papryczkę, wsypać pokrojone dodatki, program pieczenie 160 C na 12 minut, zamknąć pokrywę i po 8-miu minutach otworzyć, wymieszać i piec przy otwartej do końca czasu.
Wlać wodę, wsypać kucharka, dać ziele angielskie, liście laurowe ustawić program zupa, zamknąć pokrywę i gotować 10 minut.
Następnie butelkę z żurkiem dobrze wstrząsnąć, wlać do dzbanka, dodać śmietanę, sól do smaku i wlać wszystko do wywaru, wymieszać, zamknąć i zagotować, po zagotowaniu wyłączyć przyciskiem program - przyjdzie ochota na żurek? - nie ma problemu, biała kiełbasa, zakwas żurku i w urządzeniu szybciutko jest gotowy żurek...........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40 "zobacz TUTAJ" z portalu TRND "zobacz TUTAJ"
Białą kiełbasę sparzoną obrać z flaka, pokroić w kostkę, cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić, do misy urządzenia wlać olej rzepakowy, pokruszoną suszoną ostrą papryczkę, wsypać pokrojone dodatki, program pieczenie 160 C na 12 minut, zamknąć pokrywę i po 8-miu minutach otworzyć, wymieszać i piec przy otwartej do końca czasu.
Wlać wodę, wsypać kucharka, dać ziele angielskie, liście laurowe ustawić program zupa, zamknąć pokrywę i gotować 10 minut.
Następnie butelkę z żurkiem dobrze wstrząsnąć, wlać do dzbanka, dodać śmietanę, sól do smaku i wlać wszystko do wywaru, wymieszać, zamknąć i zagotować, po zagotowaniu wyłączyć przyciskiem program - przyjdzie ochota na żurek? - nie ma problemu, biała kiełbasa, zakwas żurku i w urządzeniu szybciutko jest gotowy żurek...........SMACZNEGO!!!
Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40 "zobacz TUTAJ" z portalu TRND "zobacz TUTAJ"
5.01.2024
Składniki:
ziemniaki 1,50 kg,
olej rzepakowy 2 łyżki,
przyprawa do ziemniaków 3 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić je w 1 cm grubości paski, opłukać w zimnej wodzie, wlać czystą zimną wodę i moczyć z 15 minut.
Ziemniaki odlać z wody na durszlak, potrząsać durszlakiem, woda dobrze się odsączy.
Wsypać ziemniaki do miski, dodać przyprawę do ziemniaków, paprykę ostrą, wlać 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszać.
Urządzenie ustawić na 180 C i włączyć, gdy osiągnie temperaturę to frytki wsypać do kosza, zamknąć i ustawić na 18 minut, po tym czasie kosz wyjąć i potrząsnąć frytkami w koszu.
Teraz ustawić na 160 C i 16 minut, frytki są gotowe, ja zrobiłam tę ilość ziemniaków na 2 x, jak do pełna się wsypie, to frytki nie będą chrupiące - bardzo łatwy, szybki sposób na domowe frytki, nie trzeba kupować mrożonych, w tych domowych nie ma żadnych zbędnych dodatków, są chrupiące z wierzchu, mączyste w środku.........SMACZNEGO!!!
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić je w 1 cm grubości paski, opłukać w zimnej wodzie, wlać czystą zimną wodę i moczyć z 15 minut.
Ziemniaki odlać z wody na durszlak, potrząsać durszlakiem, woda dobrze się odsączy.
Wsypać ziemniaki do miski, dodać przyprawę do ziemniaków, paprykę ostrą, wlać 2 łyżki oleju i dokładnie wymieszać.
Urządzenie ustawić na 180 C i włączyć, gdy osiągnie temperaturę to frytki wsypać do kosza, zamknąć i ustawić na 18 minut, po tym czasie kosz wyjąć i potrząsnąć frytkami w koszu.
Teraz ustawić na 160 C i 16 minut, frytki są gotowe, ja zrobiłam tę ilość ziemniaków na 2 x, jak do pełna się wsypie, to frytki nie będą chrupiące - bardzo łatwy, szybki sposób na domowe frytki, nie trzeba kupować mrożonych, w tych domowych nie ma żadnych zbędnych dodatków, są chrupiące z wierzchu, mączyste w środku.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)