Składniki:
karkówka bez kości 1 kg, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cebula 6 sztuk mniejsze, woda 3 szklanki
marynata: pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, dżem śliwkowy 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki
Wszystkie składniki na marynatę w misce dobrze wymieszać.
Karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, karkówkę ponacinać wzdłuż na paski 1 cm, nie przeciąć spodu. W przecięte paski nałożyć marynatę, potem karkówkę grubszą nitką ciasno owinąć i natrzeć resztą marynaty, odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Do szybkowara dać karkówkę z marynatą i z każdej strony zrumienić, następnie dodać ziele, liść laurowy, połówki cebul i podsmażać jeszcze z 5 minut obracając karkówkę co jakiś czas, na koniec wlać wodę i zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 55 minut, następnie zdjąć z ognia i w szybkowarze karkówkę wystudzić dobrze.
Zimną karkówkę wyjąć z szybkowara i usunąć nitkę, pokroić na plasterki, galaretkowy sos z szybkowara wyłożyć do miseczki, jest idealny na pieczywo pod mięsko.........SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz