Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
palma 1/2 kostki miękka,
mleko 10 łyżek,
mąka tortowa 2 szklanki,
kakao 4 łyżki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
chałwa z kakao baton 200 gram,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
rabarbar 70 dag,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Wszystkie składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dać jajka, miękką palmę, cukier, mleko i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach miksera.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do pojemnika, dodać budyń, olejek pomarańczowy i połączyć mikserem z 1/2 minuty.
Do ciasta pokruszyć chałwę z kakao i mikserem wmieszać w ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto dać do formy, na ciasto pokroić obrany rabarbar, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie.
Ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - wyjątkowe w smaku, konsystencji ciasto kakaowe z chałwą i rabarbarem, doskonała baza ciasta do wielu owoców........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Nie widzę ilości chałwy
Prześlij komentarz