Składniki:
kapusta biała nie za twarda 1 sztuka większa,
mielone z indyka 60 dag,
ryż ugotowany 2 szklanki suchego,
cebula 1 sztuka większa,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
zielona pietruszka suszona 2 łyżki,
woda 6 szklanek,
przyprawa w płynie - ile potrzeba
wywar + sok pomidorowy 1 litr + 6 mocno miękkich pomidorów zmiksowanych + śmietana 12% 200 gram + mąka pszenna 3 łyżki + sól, pieprz do smaku
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i po parzeniu z 2 minuty ściągać liście, z wystygniętych ściąć nożykiem gruby nerw na płasko.
W wodzie po kapuście od razu ugotować ryż do miękkości z 15 minut, odcedzić na sitku i wystudzić.
Do miski dodać ryż ugotowany, mielone z indyka, jajka, kucharka, sól, pieprz mielony, paprykę ostrą, bazylię suszoną, posiekaną cebulę, wszystko ręką wyrobić z 2 minuty.
Na każdy liść nakładać farsz i zwijać ciasno liść w gołąbka.
Do szybkowara (9 litrów) włożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali na dnie)-(rozkładane sitko dobry patent na nie przypalenie kapusty do dna, również do innych garnków), na sitku układać gołąbki.
Gołąbki w szybkowarze pokropić przyprawą w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu gotować na średnim ogniu 30 minut.
Gdy szybkowar spuści ciśnienie otworzyć i gołąbki dobrze wystudzić (gotuję wieczorem i na noc do studzenia, zimne gołąbki wyjąć na talerz.
Wywar wylać do mniejszego garnka, wlać sok pomidorowy, zmiksowane pomidory ze skórką, śmietanę, wsypać mąkę i rózgą mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu -nasze ulubione gołąbki z szybkowara, są kruche, aromatyczne i w każdej wersji smakowej smakują wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz