Składniki:
ryż sypki 3 szklanki lub 4 woreczki + 3 łyżki soli + woda 4 litry,
cebula 4 sztuki średnie + cukier 1 łyżeczka,
czosnek 1 główka średnia,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
szpinak mrożony 1/2 opakowania,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
mąka ziemniaczana 5 łyżek,
tarta bułka 3/4 szklanki,
przyprawa wpłynie 3 łyżeczki
Ryż ugotować w osolonej wodzie 15 minut od zagotowania wody, co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą, zostawić na durszlaku do wystudzenia.
Na oleju rzepakowym usmażyć na złocisto drobno pokrojoną cebulę, dodać cukier 1 łyżeczka (cukier dodany do cebuli nadaje jej lepszego smaku), pod koniec dodać wyciśnięte w prasce do czosnku obrane ząbki czosnku, wymieszać i smażyć z 5 minut na średnim ogniu.
Do cebuli dodać połowę opakowania szpinaku i dusić z cebulą do odmrożenia szpinaku, co jakiś czas zamieszać, dodać ostrą i słodką paprykę (papryka dodana do pod koniec smażenia nabiera wyrazistego smaku), wystudzić na patelni.
Do m,iski wsypać ryż, cebulę z patelni, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrobić ręką.
Dodać tartą bułkę, przyprawę w płynie i przyprawę do grilla, wyrobić dokładnie ręką.
Od razu zwilżonymi dłońmi formować średniej wielkości i nie za grube kotlety (do 1,5 cm grubości), kłaść na gorący olej rzepakowy i z każdej strony smażyć na nieco większym ogniu (u mnie indukcja moc 8) z każdej strony po 4-5 minut na rumiano, odkładać na talerz i smażyć kolejną porcję - bardzo smaczne, aromatyczne kotlety z ryżu z dodatkiem szpinaku i przyprawy do grilla, kotlety są dobre na ciepło ale nam smakują najlepiej na zimno np. z sosem czosnkowym czy keczupem lub z surówkami..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz