Składniki:
bułka pszenna 1 sztuka większa,
mielone mięso wołowe 70 dag,
jajka 2 sztuki "M",
cebula 1 sztuka średnia,
kucharek 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
pieprz zmielony 1 łyżeczka,
tymianek 2 łyżeczki,
mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba,
masło klarowane 2łyżki
Mielone mięso z wołowiny (kupuję w zaufanym boksie na hali targowej) dodać do miski, wbić jajka, wsypać pieprz mielony, kucharka, sól, tymianek, bułkę moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, zetrzeć cebulę na tarce grubsze oczka (ważny jest sok z cebuli po starciu, z krojenia nie ma takiego sok), wszystko dokładnie ręką wszystko wyrobić z 4 minuty na kleistą masę, powinna być nieco luźna.
Formować zwilżonymi dłońmi kotlety mielone nie grube i nie duże, obtaczać w mące z każdej strony.
Kłaść na patelnię z masłem klarowanym, smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, na koniec nakryć pokrywką patelnię i na mniejszym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu z 1 minutę z każdej strony - kotlety mielone z dobrej jakości mięsa wołowego są bardzo smaczne, mają smak przypominający burgery, są soczyste, delikatne i smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz