Składniki:
kapusta płaska gołąbkowa 1 sztuka duża,
mielona łopatka 60 dag,
ryż 2 woreczki,
jajka 2 sztuki "L",
przyprawa Harrisa 1 opakowanie,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
cebula 1 sztuka większa
ziele angielskie 5 sztuk,
liść laurowy 2 sztuki,
przyprawa w płynie 1 łyżka,
woda 4 szklanki
wywar z gołąbków,
4 szklanki wody,
mąka pszenna 3 łyżki,
przecier pomidorowy 150 gram,
kostka rosołowa 1 sztuka,
śmietana 12% 100 gram
Z płaskiej kapusty wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając widelcem liście z główki, wystudzić i ścinać na płasko gruby nerw.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku, wsypać do miski, dodać mielone mięso, przyprawę Harrisa, jajka, pieprz mielony, sól, pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić.
Od wielkości liścia nakładać odpowiednią ilość farszu i ciasno zawijać kapustę.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (kapusta się nie przypali), układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę w płynie, wlać wodę i zamknąć szybkowar.
Po zasyczeniu pary gotować 30 minut, w szybkowarze gołąbki mocno wystudzić (gotuję wieczorem i do rana zostawiam w otwartym szybkowarze), gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do garnka, wsypać mąkę, wlać wodę, dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy,śmietanę i mieszając rózgą zagotować do zagęszczenia i zdjąć z ognia - bardzo smaczne gołąbki z szybkowara, farsz z dodatkiem przyprawy Harrisa ma wyśmienity smak, kapusta płaska gołąbkowa jest lekko słodka i krucha.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz