Składniki:
włoszczyzna ćwierć pęczka,
pieczarki 6 sztuk większe
cebula 1 sztuka duża + cukier 1 łyżeczka + olej rzepakowy 3 łyżki
mielona łopatka 50 dag,
jajka 1 sztuka "L",
kucharek 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
bułka tarta 5 łyżek,
śmietana gęsta 18% 2 łyżki
bułka pszenna do moczenia 1 sztuka,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Obraną włoszczyznę i pieczarki pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na złocisto na oleju z odrobiną cukru.
Do miski dodać mielone mięso, warzywa rozdrobnione, cebulę, jajka, pieprz mielony, paprykę słodką, kucharka, śmietanę, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, ręką wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Zwilżonymi wodą dłońmi formować okrągłe kotlety, obtaczać w mące i kłaść na gorący olej.
Z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, na koniec nakryć pokrywką i dusić z 7 minut - bardzo smaczne, soczyste, aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem pieczarek i warzyw, smakują i na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz