Składniki:
papryka kolorowa 6 sztuk duża,
ryż 2 woreczki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 1 sztuka większa,
cukier 1 łyżeczka,
marchew 4 sztuki średnie,
czosnek 1 główka,
kostka rosołowa 1 sztuka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
natka pietruszki 1 pęczek,
jajka 1 sztuka "L",
woda 2 szklanki do gotowania
Z papryk odciąć czubki, usunąć ze środka gniazdka nasienne, opłukać pod zimną wodą.
Ryż ugotować na al dente, pokroić cebulę w kostkę, obrać czosnek, marchewki zetrzeć na tarce grubsze oczka.
Ząbki czosnku zetrzeć na tarce do czosnku.
Na oleju w garnku podsmażyć cebulę z cukrem, następnie dodać marchewkę, kostkę rosołową,,, podsmażać z 3 minuty, następnie dodać starty czosnek, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, podsmażać z 2 minuty, dodać do ryżu, dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Nadziewać do pełna papryki, w szybkowarze na dnie rozłożyć sitko rozkładane (nie przypali się do dna papryka), układać na sitku papryki.
Do szybkowara wlać wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować z 20 minut, w szybkowarze papryki wystudzić (wystudzone nie rozlecą się przy wyjmowaniu), podawać na ciepło lub na zimno - papryka jest bardzo zdrowa, gotowana czy duszona, pieczona jest lżej strawna od surowej, do tego z nadzieniem ryżu, z marchewką jest wyborna w smaku, my lubimy również zjeść na zimno........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz