Składniki:
czosnek polski 12 główek większe,
cząber suszony 2 łyżeczki,
papryka ostra grubo mielona 1 łyżeczka,
sól 2 łyżeczki,
olej słonecznikowy 4 szklanki
Świeże główki polskiego czosnku, ząbki obrać z łusek (duże ząbki pokroić na połowę) od razu do garnuszka.
Dodać do czosnku suszony cząber, paprykę ostrą, sól, zalać olejem słonecznikowym.
Pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu 30 minut, następnie bez przykrycia 10 minut, parę razy zamieszać.
Czosnek wystudzić, przelać do miseczki lub do słoiczka, nam najlepiej smakuje z pieczywem podpieczonym na suchej patelni lub tostami.
Jeśli zostanie nam trochę oliwy to można przelać ją do butelki i używać w kuchni jako oliwy smakowej do sałatek, dressingów - konfitowany czosnek w oleju słonecznikowym z przyprawami jest doskonałym dodatkiem do pieczywa zamiast innych dodatków, w tej wersji jest lekkostrawny niż surowy, co nie każdy może taki jeść..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz