Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
palma miękka 250 gram,
cukier 3/4 szklanki,
aromat rumowy 4 krople,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
śliwki 70 dag
Wszystkie składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę, olejek rumowy i mikserem utrzeć do spienienia (masa ma być grudkowata) z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładkie, dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wygładzić wierzch.
Śliwki opłukać pod zimną wodą, przekroić na pół i usunąć pestki, układać gęsto na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - ciasto ucierana z nutą smaku rumowego ze śliwkami jest idealnym deserem na każdą okazję, ciasto jest doskonałą bazą do wielu owoców..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz