Składniki:
kapusta czerwona 1 główka średnia,
smalec 1 łyżka,
jabłko 1 sztuka większe,
cebula 1 sztuka średnia,
goździki 4 sztuki,
ziele angielskie 2 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
sól 2 łyżeczki,
cukier 2-3 łyżki,
ocet winny 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
mąka pszenna 1 łyżka
Kapustę drobno pokroić do miski i zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić na 10 minut, wodę z kapusty odlać.
W garnku na smalcu podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulę i jabłko obrane ze skórki.
Wsypać sparzoną kapustę, dodać sól, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty na mniejszym ogniu.
Na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie i wymieszać, gotować z 2 minuty.
Na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - doskonała duszona czerwona kapusta z jabłkiem, goździkami na słodko kwaśno, idealny dodatek do wielu dań obiadowych.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz