Składniki:
łopatka wieprzowa 70 dag bez kości + mąka pszenna 4 łyżki do obsypania,
smalec 2 łyżki,
liście laurowe 1 sztuka,
ziele angielskie 3 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
ząbki czosnku 6 sztuk,
cebula 1 sztuka,
woda 4 szklanki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
sól 2-3 łyżeczki,
mąka pszenna 3 łyżki + śmietana 12% 100 gram + woda 2 szklanki
Świeżą łopatkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę, obsypać mąką pszenną.
W garnku stopić smalec i wsypać łopatkę, zrumienić dobrze co jakiś czas zamieszać, dodać cebulę i czosnek drobno posiekany, liść laurowy i ziele angielskie, kostkę rosołową, zamieszać, podsmażać z 5 minut.
Wlać wodę, dodać sól i gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu do miękkości mięsa.
Dodać pieprz mielony, mąkę wymieszać z wodą i śmietaną i wlać do gulaszu i mieszać do zagęszczenia sosu - gulasz z łopatki wieprzowej na pikantnie jest doskonałym dodatkiem do klusek śląskich, kopytek, ziemniaków, makaronu, ryżu, placka ziemniaczanego, również dobrze smakuje z pieczywem np na kolację..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz