Składniki:
świeża mielona łopatka wieprzowa 75 dag,
bułka pszenna do moczenia w wodzie 1 sztuka,
bułka tarta 1/2 szklanki,
jajka 1 sztuka "L",
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
cebula 1 sztuka średnia,
papryka marynowana pokrojona w kostkę 1 szklanka,
mąka pszenna do obtaczania 1 szklanka,
smalec 1/2 kostki
Do miski włożyć mielone mięso ze świeżej łopatki wieprzowej, jajka, bułkę odciśniętą z wody, bułkę tartą, posiekaną cebulę kucharka, pieprz mielony, pokrojoną drobno marynowaną paprykę, wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę.
Formować nie za grube i duże okrągłe kotlety, obtaczać je w mące pszennej.
Kłaść na gorący smalec na patelni, delikatnie je spłaszczyć widelcem.
Smażyć na rumiano z każdej strony, następnie nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu z każdej strony po 2 minuty i kotlety są gotowe, my lubimy na zimno do pieczywa - bardzo smaczne, soczyste, pulchne kotlety mielone z łopatki wieprzowej, smaku dodaje dodana marynowana papryka do mięsa........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz