Składniki:
jajka 7 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
palma 200 gram miękka,
mąka tortowa 2 szklanki,
kakao 4 łyżki,
dżem porzeczkowy 6 łyżek,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
śliwki 60 dag,
puder cukier do posypania - ile potrzeba
Składniki o temperaturze pokojowe= do pojemnika dać miękką palmę, wsypać cukier, wbić jajka i mikserem utrzeć do spienienia na najwyższych obrotach z 3 minuty, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na gładkie, dość gęste ciasto.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch i poukładać gęsto połówki śliwek skórką do dołu.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, tanie , zawsze się udające ciasto ucierane idealna baza do wielu owoców świeżych i mrożonych ale po odmrożeniu........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz