Składniki:
świeża łopatka wieprzowa bez kości 50 dag,
świeża szynka wieprzowa bez kości 40 dag,
jajka 2 sztuki "M",
kucharek 2 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1,5 łyżeczki,
tarta bułka 3/4 szklanki,
bułka pszenna 1 sztuka moczona w wodzie,
cebula 1 sztuka większa,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
tymianek suszony 2 łyżki,
woda gazowana 3/4 szklanki,
smalec 1/2 kostki,
mąka pszenna do obtaczania 1 szklanka
Świeżą zmieloną wieprzową łopatkę i szynkę w misce wymieszać z jajkiem, bułką odciśniętą z wody, tartą bułką, kucharkiem,pieprzem mielonym, natką pietruszki, drobno pokrojoną cebulą.
Jeśli masa jest za mocno zbita to dolać trochę wody, ja dolałam gazowanej, wsypałam tymianek i dokładnie wyrobiłam na kleistą masę.
Formować nie za grube okrągłe kotlety, obtaczać w mące i kłaść na gorący smalec, lekko je spłaszczyć łyżką.
Smażyć na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić z 8 minut na średnim ogniu, raz je obrócić, podawać na ciepło lub na zimno - kotlety mielone z wieprzowiny z dodatkiem natki pietruszki, tymianku są bardzo smaczne, soczyste, pulchne, najlepiej smakuj.a nam na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz