Składniki:
wątróbka z kurczaka 1 kg,
smalec 1,5 kostki,
mąka pszenna 1,5 szklanki,
cebula 2 sztuki średnie,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
sól 1 łyżka,
majeranek 3 łyżki
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.
Wsypać wątróbkę do miski i wymieszać z mąką, na patelni stopić 1 kostkę smalcu i smażyć z każdej strony na mocno zrumienioną wątróbkę (patelnię nakrywam nie do końca talerzem lub pokrywką i wątróbka nie skacze, nie pryska z patelni) na większym ogniu.
Do usmażonej mocno wątróbki dodać cebulę pokrojoną, rozdrobnioną włoszczyznę i dusić do miękkości warzyw, cebuli pod przykryciem z 15 minut na mniejszym ogniu.
Na koniec dodać resztę 1/2 kostki smalcu, wymieszać, dodać pieprz mielony, majeranek, sól i pałką blendera zmiksować na gładką masę, przełożyć do miski i schować do lodówki - pasztet z wątróbki drobiowej z dodatkiem warzyw jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, jest szybki, łatwy i bez pieczenia.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz