Składniki:
kiszona kapusta 1 kg,
woda 1 litr,
ziele angielskie 4 sztuki,
liść laurowy 2 sztuki,
kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka,
papryka słodka 1 łyżka,
cebula 1 sztuka,
pieczarki 50 dag,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
cukier 1 łyżka,
sól 2 łyżeczki,
mąka pszenna 2 łyżki
Kiszoną kapustę jeśli jest mocno kwaśna wypłukać z dwa razy w zimnej wodzie, ugotować kapustę do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, papryką słodką, kostką rosołową grzybową w nie wielkiej ilości wody.
Cebulę pokrojoną drobno podsmażyć na oleju, dodać pokrojone cienko pieczarki, usmażyć z 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać.
Kapustę z wodą dodać do pieczarek, wymieszać, gotować z 5 minut, dodać pieprz mielony, sól, przyprawę w płynie, cukier.
Wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia.
Zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut, aby smaki się przegryzły - bardzo smaczna, aromatyczna kiszona kapusta z pieczarkami zasmażana, doskonała do obiadu ale też i do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz