Składniki:
palma miękka 12,5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 5 sztuk "L",
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
mleko 3,2% 3/4 szklanki,
jabłka 12 sztuk średnie + cukier 3 łyżki,
galaretka wiśniowa 2 opakowania + gorąca woda 900 ml
Składniki temperatura pokojowa= do miski dodać jajka, cukier, miękką palmę, cukier, cukier wanilinowy, wlać mleko, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mikserem utrzeć na nie za mocno gęste ciasto.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, do formy wylać ciasto, wygładzić wierzch.
Jabłka umyte pokroić ze skórką na ósemki, kawałeczki, wysypać na ciasto, posypać cukrem, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
Ciasto w formie dobrze wystudzić, galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejąca wylać na jabłka, schować do lodówki na kilka godzin - bardzo smaczne, łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane z dodatkiem mleka, jabłka i galaretka dopełniają całości.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz