Składniki:
drożdże świeże 5 dag + letnie mleko 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki i cukru,
jajka 3 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 50 dag,
szczypta soli,
olej rzepakowy 6 łyżek,
śliwki 70 dag,
czekolada gorzka 200 gram,
puder cukier do posypania - ile potrzeba
Świeże drożdże rózgą wymieszać z letnim mlekiem 3/4 szklanki, łyżką mą i cukru, zostawić przykryte na 30 minut.
Do zaczynu dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, wlać szklankę mleka letniego i rózgą szybko wymieszać z 1 minutę.
Wsypać mąkę, szczyptę soli, wlać olej rzepakowy i rózgą mieszać z 3 minuty, ciasto ma mieć dość lejącą konsystencję, miskę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma silikonowa 25x25 i keksówka silikonowa 20 cm (lub 1 duża forma 35x25 cm) , do foremek wyłożyć ciasto, na wierzchu poukładać gęsto wypestkowane śliwki i kawałki czekolady.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić.
Przed podaniem ciasto posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, mało pracochłonne ciasto drożdżowe, jest wyrabiane mieszaniem rózgą, gdyż ma dość lejącą konsystencję, doskonała baza do wielu owoców sezonowych........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz