Składniki:
cebula 1 sztuka duża,
2 szczypty soli,
masło klarowane 3 łyżki,
prawdziwki około 60 dag,
woda do gotowania 2 szklanki,
śmietana 18% 200 gram + woda 4 łyżki + sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól do smaku - ile potrzeba,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Cebulę drobno pokroić w kostkę, posolić szczyptą soli i na maśle klarowanym podsmażyć na złocisto.
Prawdziwki oczyścić, szybko opłukać pod zimną wodą, pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka.
Wlać wodę i zagotować, dalej na mniejszym ogniu i zebrać dobrze łyżką pianę, gotować z 25 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu.
Do grzybów dodać cebulę, sól, pieprz mielony, gotować z 5 minut.
Następnie śmietanę 18% wymieszać z wodą i solą (nie zważy się) i wlać do grzybów, tylko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki - bardzo dobry sposób na sos z prawdziwków, można go dodać do wielu potraw takich jak: makaron, kasza, ryż, ziemniaki, wcale nie potrzeba wtedy mięsa........SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz