Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
palma 250 gram miękka,
cukier 1 szklanka,
aromat migdałowy 5 kropli,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śliwki 70 dag mniejsze
lukier: puder cukier 1 szklanka,
woda gorąca 3-4 łyżki
Wszystkie składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć wszystko do spienienia i na grudkowatą masę.
Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek, dodać aromat migdałowy i tylko mikserem krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch ciasta.
Opłukane i wypestkowane śliwki poukładać gęsto skórką do dołu na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za mocno gęsty lukier, polać ciasto i w formie ciasto wystudzić - szybkie, łatwe, tanie, proste i bardzo smaczne ciasto ucierane z aromatem migdałowym i śliwkami, jest delikatne, wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz