Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
palma 200 gram miękka,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki,
morele 20 sztuk,
śliwki 10 sztuk,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem tylko krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch.
Umyte morele, śliwki wypestkować, na cieście ułożyć połówki moreli skórką do dołu i pomiędzy morele dać połówki śliwek.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie w termoobiegu na 160C z 8 minut, ciasto w formie wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, mega smaczne ciasto kakaowe ze śliwkami i morelami, jest delikatne i wilgotne sokiem z owoców.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz