Składniki:
fasola Jaś 80 dag,
marchew 4 sztuki średnie,
seler 1 mały,
kostka rosołowa 2 sztuki,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
woda 2,5 litra
olej rzepakowy 12 łyżek,
cebula 2 sztuki większe,
cukier 1 łyżka,
przecier pomidorowy 100 gram,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki
Fasolę Jaś w misce zalać zimną wodą i moczyć całą noc, przed gotowaniem wodę po moczeniu odlać, wsypać do szybkowara, dodać pokrojoną drobno marchewkę, seler, dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut.
Na oleju w garnku podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulę z cukrem, dodać przecier pomidorowy i podsmażać z 3 minuty.
Do cebuli wlać fasolę, wymieszać, gotować z 5 minut.
Dodać soli, pieprz mielony, majeranek, wymieszać i zdjąć z ognia, najlepiej smakuje po kilku godzinach jak smaki się przegryzą - pyszna fasola z marchewką gotowana w szybkowarze jest szybko miękka, aromatyczna, dodana do podsmażonej cebuli z przecierem pomidorowym smakuje doskonale.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz