Składniki:
marchew 1 kg,
woda 4 -5 szklanek,
sól 1,5 łyżeczki,
groszek konserwowy 1 puszka,
masło 1 łyżka,
mąka pszenna 2 łyżki
Marchewkę obrać ze skórki (najlepiej użyć ścinak do warzyw, cienko obiera i szybko), opłukać pod zimną wodą.
Marchewki większe przekroić wzdłuż na "4", mniejsze przekroić wzdłuż na "2" i kroić na nie za grube kawałeczki.
Zalać wodą i zagotować, wsypać sól, gotować do miękkości marchewki, dodać groszek zielony z puszki po odlaniu soku, masło, wymieszać.
Wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia marchewki, podawać jako dodatek do różnych potraw lub jeść samą do podjadania nie za mocno gęstą - doskonały dodatek do obiadu z mięsem, rybą, jajkami lub są do podjadania, bardzo lubimy marchewkę z groszkiem nie za mocno gęstą..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz