Składniki:
szynka wieprzowa bez kości 1,5 kg
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
cebula 2 sztuki duże,
ząbki czosnku 6 sztuk,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
woda 4 szklanki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
papryka 6 sztuk średnie
Szynkę bez kości natrzeć przyprawą do wieprzowiny, pieprzem mielonym, solą, schować do lodówki na 4 godziny.
Do szybkowara wlać olej, wsypać pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, dodać szynkę i podsmażać z każdej strony na rumiano.
Do szybkowara wlać 4 szklanki wody, (można zamiast wody wlać rosół i wtedy nie dodajemy kostek rosołowych) dodać paprykę bez gniazdek nasiennych, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu około 60 minut.
Po spuszczeniu pary szybkowar otworzyć i wyjąć szynkę, wywar wylać na durszlak, paprykę dodać do szynki a wywar można zamrozić i później użyć do sosu - szynka z szybkowara w papryce jest idealnym mięsem na zimno do pieczywa, a wywar można z szynki wykorzystać do sosu do makaronu,klusek..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz