Składniki:
wywar: szyje indyka 4 sztuki średnie,
woda 3,5 litra,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
kostki rosołowe drobiowe 2 sztuki
fasolka szparagowa 80 dag,
włoszczyzna młoda 1 pęczek + miękkie pomidory 8 sztuk średnie + ząbki czosnku 4 sztuki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
sól 1 łyżka,
mąka pszenna 4 łyżki + przyprawa do pomidorów 1 opakowanie + woda 2 szklanki,
koperek 1 pęczek
Szyje indyka średniej wielkości ugotować w szybkowarze z 50 minut, po wystudzeniu obrać mięso z kości a wywar przelać do garnka.
Opłukane fasolki szparagowe obrać i pokroić na kawałki, wsypać do wywaru.
Dodać do wywaru rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę z pomidorami, czosnkiem, wsypać sól, paprykę ostrą, gotować do miękkości fasolki.
Mąkę, przyprawę do pomidorów wymieszać rózgą z wodą i wlać do zupy, mieszać do zagęszczenia, wsypać koperek posiekany, obrame mięsko z szyjek i zdjąć z ognia, zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach i nie za gorąca, można podać z czym się lubi: ryż, makaron, lane kluski, ziemniaki - bardzo smaczna, lekka zupa z młodej fasolki szparagowej, z szyi indyka gotowanych w szybkowarze jest doskonały wywar do zupy i obrane mięsko........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz