Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1/2 szklanki,
cukier i mąka po 1 łyżce
mąka tortowa 60 dag,
cukier 1 szklanka,
sól 1 szczypta,
jajka 4 sztuki "M",
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mleko letnie 1 szklanka,
aromat migdałowy 3 krople,
truskawki 70 dag,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Drożdże, mleko, cukier, mąkę rózgą lub łyżka wymieszać, nakryć miskę talerzem i zostawić na 30 minut.
Wsypać do zaczynu mąkę, cukier, sól, jajka, wlać mleko letnie, olej, aromat migdałowy, wbić jajka i dużą łyżką ciasto wyrabiać (ja siedziałam na balkonie w słońcu, miska na nogach i wyrabiałam ciasto, miskę wolną ręką dobrze trzymać) około 5 minut dość gęste ciasto, miskę nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić, 3 keksówki silikonowe 20 cm (w mniejszych foremkach nie ma zakalca przy miękkich owocach) lub 1 duża forma 34x25 cm, ciasto do foremek rozłożyć, wygładzić wierzch, poukładać obrane truskawki, lekko je wcisnąć w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto w foremkach wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszne ciasto drożdżowe na oleju z truskawkami , wyrabiane dużą łyżką, jest delikatne, puszyste jak bułka maślana..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz