Składniki:
naleśniki: mąka 3 szklanki,
jajka 2 sztuki "M",
cukier i sól po 1 łyżeczce,
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 1/2 litra,
olej rzepakowy 8 łyżek
farsz: ryż ugotowany 2 woreczki,
papryka 3 sztuki średnie,
cebula 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 5 sztuk,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kucharek 1 łyżka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
twaróg półtłusty 250 gram kostka
olej rzepakowy do posmarowania - ile potrzeba,
tarta bułka do posypania - ile potrzeba
Do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, dodać jajka, wlać mleko, olej i wodę gazowaną, zmiksować w dzbanku na dość lejące ciasto, wylać do pojemnika i zostawić ciasto na 45 minut.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm raz posmarować olejem i rozgrzać (na pole indukcji kładę 1 ręcznik papierowy i na papier stawiam patelnię, nie brudzi naokoło płyty i można patelnią przesuwać bez zarysowania szkła, jeśli papier robi się żółty to daję nowy), na gorącą patelnię wlać porcję ciasta, rozlać na patelni i smażyć na złocisto z każdej strony po około 1 minutę, odkładać na talerz.
Paprykę pokrojoną na oleju usmażyć z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem i dodać wszystko z patelni do ugotowanego ryżu, dodać przyprawy, twaróg i wymieszać wszystko.
Na każdy naleśnik dać porcję farszu, rozsmarować i naleśniki zwinąć w rulon podwijając brzegi do środka, aby farsz nie wypadał.
Blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, naleśniki układać na blaszce, posmarować olejem rzepakowym z wierzchu.
Posmarowane naleśniki posypać tartą bułką.
Zapiec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu z 12-15 minut, podawać np. z barszczem czerwonym do picia lub ulubionymi sosami lub same zjeść, i na ciepło i na zimno smakują - naleśnikowe krokiety są ulubionym naszym daniem, farsz dodaję w różnych wersjach, ten z ryżem, papryką, twarogiem jest doskonały w smaku, pieczone w piekarniku są mniej kaloryczne od tradycyjnych krokietów.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz