Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
sól 1/2 łyżeczki,
cukier puder 2 łyżki,
jajka 2 sztuki "L",
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 1-2 szklanki,
olej rzepakowy 6 łyżek
truskawki 70 dag,
cukier puder 3 łyżki,
sok z cytryny 2 łyżeczki
Do pojemnika wsypać mąkę, budyń, cukier, sól, jajka, olej rzepakowy, mleko, wodę gazowaną i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć na nie za gęste ciasto, odstawić na 45 minut.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować raz olejem i rozgrzać, do patelni wlać porcję ciasta, poruszać patelnią aby ciasto się rozlało na całej powierzchni.
Smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu, odkładać usmażone na talerz.
Twaróg śmietankowy widelcem pognieść z gęstym jogurtem truskawkowym.
Na naleśniku rozsmarować porcję twarogu i naleśnik złożyć na "cztery".
Pałką blendera zmiksować umyte truskawki, cukier puder i sok z cytryny.
Przed podaniem musem polać naleśniki - takie naleśniki z dodatkiem budyniu i mocno truskawkowe są najlepszym daniem lub deserem dla dzieci i dorosłych........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz