Składniki:
świeże drożdże 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mleko 1,5 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól 2 szczypty,
olejek rumowy 4 krople,
truskawki 60 dag
kruszonka: mąka pszenna 1 szklanka,
cukier 1/2 szklanki,
palma 100 gram miękka,
kakao 1 łyżka,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= wszystkie składniki dodajemy do miski wg podanej kolejności: do miski wkruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, jajka z olejem dobrze roztrzepać w naczyniu i wlać je na cukier.
Wlać mleko o temperaturze pokojowe na cukier.
Wsypać na mleko przesianą mąkę tortową.
Na mąkę sypać sól i wlać olejek rumowy, NIE MIESZAĆ i nakryć miskę talerzem, zostawić na blacie kuchennym na całą noc.
Zdjąć talerz z miski i dużą łyżką wymieszać składniki na gładkie ciasto nie za gęste.
Dwie keksówki silikonowe lub 1 forma 30x25 cm (wolę piec w mniejszych formach i ciasto jest wtedy dobrze z owocami na środku upieczone), do keksówek przełożyć ciasto, na wierzchu poukładać obrane truskawki, delikatnie je wcisnąć w ciasto.
Z podanych składników zrobić kakaową kruszonkę i posypać owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem
- idealny sposób na ciasto drożdżowe, wsypujesz do miski składni, zostawiasz na całą noc i rano masz gotowe ciasto do pieczenia........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz