Składniki:
łopatka zmielona 50 dag,
bułka sucha do moczenia 1 sztuka,
jajka 1 sztuka "L",
kucharek 2 łyżki,
cebula 1 mała,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
kasza manna 2 łyżki,
mąka pszenna 1 szklanka,
woda 3 litry,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
pomidory dojrzałe 1 kg + 4 ząbki czosnku,
papryka ostra 1 łyżeczka,
ziarna kopru suszonego 1 łyżeczka,
śmietana 12% 200 gram + woda 3/4 szklanki + mąka pszenna 4 łyżki,
koperek 1 pęczek,
makaron 250 gram
Świeżą zmieloną łopatkę dobrze wyrobić ręka z jakiem, bułką moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, kucharkiem, posiekaną drobno cebulą, pieprzem mielonym, kaszą manną, formować nie duże pulpety, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się wody z zielem angielskim, liściem laurowym, po wypłynięciu gotować z 10 minut na mniejszym ogniu, wyjąć na talerz.
Pomidory miękkie, dojrzałe razem ze skórką i czosnkiem zmiksować w blenderze i wlać do wywaru po pulpetach, zagotować.
Wsypać ziarna kopru (zawsze mam w słoiczku ziarenka po suszonym dużym koprze), paprykę ostrą, sól, gotować z 10 minut, mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek, podawać z ugotowanym makaronem i posypać pieprzem mielonym -zupa ze świeżych pomidorów idealna na letnie dni, klopsiki z łopatki są delikatne i doskonale smakują z pomidorami jako pyszna zupa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz