Składniki:
wg podanej kolejności do miski: drożdże świeże pokruszone 10 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 sztuki "L" roztrzepane,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mleko 2 szklanki,
mąka tortowa70 dag,
sól 1 szczypta,
cukier wanilinowy 1 opakowanie
nadzienie: aronia świeża 3 kg,
woda 5 litrów,
cukier 1/2 kg,
kisiel 1 opakowanie,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki wg podanej kolejności w składnikach = po dodaniu do miski wszystkich składników NIE MIESZAMY, tylko nakryć talerzem miskę i zostawić na blacie kuchennym ciasto na całą noc.
Owoce aronii opłukać, zalać wodą, wsypać cukier i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu pod przykryciem, po wystudzeniu kompot przelać na durszlak do nowego garnka, durszlak z owocami postawić na misce, owoce przecierać dużą łyżką, mus wymieszać z kisielem wiśniowym.
Ciasto w misce wymieszać dużą łyżką do gładkiego, luźnego ciasta, forma do pieczenia 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, na wierzch wyłożyć aronię z kisielem.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie ciasto wystudzić aby aronia z kisielem stężała, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - Drożdżówka bez wyrastania drożdży i długiego wyrabiania ciasta, wszystkie składniki dodajemy wg podanej kolejności i jest po nocy stania gotowa do pieczenia drożdżówka, dodatki różne można dodawać..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz