Składniki:
jajka 5 sztuk,
miękka margaryna 15 dag,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
rabarbar 60 dag,
kruszonka: miękka margaryna 100 gram,
mąka tortowa 150 gram
cukier 100 gram,
puder cukier - ile potrzeba
Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę utrzeć mikserem z 3 minuty na najwyższych obrotach do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i tylko szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x20 cm, na dno formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch, posypać obranym, pokrojonym rabarbarem, na rabarbar wysypać kruszonkę.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, posypać pudrem cukrem przed podaniem - najlepsze ciasto ucierane, które zawsze wychodzi pyszne, owoce dodajemy jakie lubimy, zamiast kruszonki można dodać piankę bezową..........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
uwielbiam drożdżowe ciasta
Akurat sezon na rabarbar, trzeba korzystać :)
Prześlij komentarz