Składniki:
wg podanej kolejności do miski dodawać:
drożdże świeże 10 dag pokruszone,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 sztuki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mleko 1,5 szklanki,
mąka tortowa 70 dag,
sól 1 szczypta,
aromat rumowy 3 krople
masa jabłkowa: jabłka szara reneta 1,5 kg,
cukier 1/2 szklanki,
przyprawa do szarlotki 1 opakowanie
kruszonka: miękka margaryna 150 gram,
mąka tortowa 200 gram,
cukier 100 gram
cukier puder - ile potrzeba
Składniki na ciasto dodawać wg podanej kolejności do miski - NIE MIESZAĆ - , nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym, przed pieczeniem wymieszać wszystko dużą łyżką na nie za gęste ciasto.
Obrane jabłka pokroić w kawałeczki, wsypać cukier, przyprawę do szarlotki, wlać wodę i dusić do miękkości jabłek co jakiś czas mieszając.
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę, Można dodać ciut oleju jeśli kruszonka jest zbyt sucha.
Ciasto drożdżowe wymieszane łyżką dodać do formy z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować, na wierzch dać wystudzone jabłka, rozsmarować.
Na masie jabłkowej rozsypać kruszonkę.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - leniwe ciasto drożdżowe idealne dla zapracowanych, wszystkie składniki bez wyrabiania po paru godzinach są gotowe do pieczenia.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz