Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
margaryna miękka 15 dag,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
kakao 2 łyżki + 4 łyżki mleka,
rabarbar 2 sztuki duże, grube
pianka bezowa: białka 1 szklanka 250 ml,
cukier 3/4 szklanki,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
ocet 10% 1 łyżeczka,
aromat pomarańczowy 2 krople
Jajka, cukier, miękka margaryna, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, mają zostać grudki.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wyłożyć do formy, do reszty ciasta wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać, masę kakaową wyłożyć na jasną i łyżką delikatnie wmieszać trochę w ciasto jasne, wygładzić wierzch.
Wsypać na ciasto obrany, pokrojony rabarbar, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec 30 minut.
Zimne białka ubijać na sztywno, pod koniec wsypać cukier, kisiel, wlać olejek i ocet, mikserem ubijać na bardzo sztywną pianę, ubijać z 5 minut przed dodaniem do ciasta, na podpieczone ciasto wyłożyć ubitą pianę, wygładzić wierzch piany.
Piec ciasto dalej w 180C, grzanie góra/dół około 15 minut, ciasto dobrze w formie wystudzić - bardzo smaczne, wyjątkowe ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową, ciasto które jest łatwe i zawsze wychodzi z piekarnika dobrze upieczone.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz