Składniki:
fasola jasiek 1 kg,
woda do gotowania 1,5 litra,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
żeberka wędzone 70 dag,
smalec 1 łyżeczka,
kiełbasa toruńska 2 sztuki,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 5 sztuk,
papryka czerwona 2 sztuki mniejsze,
kucharek 1 łyżka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
cząber 1 łyżka
Fasolę jasiek moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać z moczenia, wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, żeberka wędzone, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować 40 minut.
W większym garnku na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, paprykę, dodać kucharka, paprykę ostrą.
Do kiełbasy dodać fasolę ugotowaną z wywarem, obrane mięso z żeberek, dodać cząber i krótko zagotować, nakryć pokrywką i zostawić najlepiej do następnego dnia, fasola wchłonie wywar, jest bardziej aromatyczna - bardzo lubimy fasolę ziarnistą w różnych odmianach i na różne sposoby przygotowaną, taka fasola na gęsto jest bardzo sycąca i smaczna..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz