Składniki:
udka kurczaka 4 sztuki duże,
przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie,
cebula 8 sztuk mniejsze,
papryka ostra sztuka 1 mała
Duże udka kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć mocno pikantną przyprawą do kurczaka.
Cebule obrać i pokroić na ósemki, paprykę ostrą opłukać.
Udka włożyć do rękawa, dodać pokrojone cebule, paprykę i rękaw zawiązać, włożyć do blaszki i schować do lodówki na kilka godzin.
Piekarnik nagrzany na 220C grzanie góra/dół, wstawić blaszkę z rękawem i piec 45 minut, następnie rozciąć rękaw i na termoobiegu w 160C piec 10 minut. - najlepsze pieczone z dużą ilością cebuli w rękawie udka kurczaka, tak przygotowane nie są suche i są aromatyczne, wywar z pieczenia można wykorzystać do sosu, zupy lub zamrozić.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz